Wednesday, April 30, 2014

Manipulisanje ulogom premijerovog savetnika Tončeva

Manipulisanje ulogom premijerovog savetnika Tončeva

fotografija: vestinet.rs
Sredinom 2013. godine grupa novinara iz OCCRP/CINS-a iznela je tvrdnje o navodnim vezama Ivice Tončeva specijalnog savetnika predsednika Vlade Srbije sa pojedinim licima iz kriminalnog miljea. Epilog čitave priče može se okarakterisati plasiranjem paušalnih izjava, poluistina i neistina ako se ima u vidu da su i nadležna državna tela i sam Tončev izneli niz kontraargumenata u prilog Tončevljeve neumešanosti u bilo kakve „mutne poslove“ sa kriminalnim miljeom.

„Centar za istraživačko novinarstvo“ u svom istraživanju navodi izveštaj BIA (u koji niko nema zvaničnog uvida?) i pominje niz imena ali bez konkretnijih dokaza i argumenata protiv premijerovog savetnika. Savetnik je porekao negativnu prirodu bilo kakvih kontakata sa ljudima iz podzemlja. Štaviše naglasio je da su o njegovim kontaktima sa ljudima iz tog miljea uredno obavešteni državni organi jer on nije imao niti ima razloga da krije bilo šta od javnosti. O tome da je radio u korist države i građana obavešteni su oni koji to trebaju da znaju i njegova savest je čista, rekao je Tončev.

Pominju se navodne sumnjive veze sa crnogorskim biznismenom Branislavom Šaranovićem koji je ubijen u Beogradu 2009. godine. Tončev uopšte ne spori da je prodao građevinsku firmu Branislavu Šaranoviću ali i dodaje da je to sve što ima da kaže na tu temu. On se pita i zbog čega je on atraktivan pojedinim medijima i interesnim grupama? Odgovor pronalazi u činjenici da im smeta jer nije deo nikakvih priča oko sumnjivih privatizacija u Srbiji niti je deo bilo koje interesne grupe. Tončev se takođe upitao kako je on toliko interesantan istraživačkim medijima koji bezuspešno pokreću tri kampanje protiv njega a u Srbiji postoji bar još deset hiljada državnih činovnika koji im mogu biti interesantni i atraktivni sagovornici?

Kada se govori o sastancima sa Rodoljubom Radulovićem ili bilo kime drugim Tončev kao državni službenik ne spori da je razgovarao sa mnogim ljudima i da su sastanci poput onog sa italijanskim biznismenom Bartolacijem imali i imaju za cilj jačanje srpske privrede i uslova za bolji život u Srbiji. Tu nema nikakvih tajni ili skrivenih namera, rekao je savetnik Tončev. „Ja ću se videti sa svakim ko želi da investira u Srbiju, sa svakim“, prenosi Tončevljeve reči CINS.

Između ostalog CINS navodi i kako su pojedine diplomate upozoravale na navodnu nepodobnost Tončeva za obavljanje visokih državnih funkcija. Tončev smatra da cela ta priča ne pije vodu između ostalog i zbog činjenice da je uspešno sarađivao sa diplomatama iz brojnih značajnih država partnera među kojima su i članice EU. „Zar misllite da je diplomatski uputno i primereno ogovarati premijerove savetnike kod tog istog premijera. To prosto ne pije vodu“, rekao je Tončev. On dodaje i da treba imati u vidu činjenicu da nikada nije gonjen ni krivično ni prekršajno već su istrage o njemu pokretane na osnovu neistina i naručenih novinskijh tekstova. U državi se zna čiji je posao da vodi istražne radnje. To rade policijski odnosno istražni organi i sudovi, a ne novinski istražitelji, rekao je Tončev. Tončev je naglasio i da je Agencija za borbu protiv korupcije vodila četvoromesečnu istragu u vezi sa poreklom njegove imovine i da je epilog istrage bio takav da se pokazalo da nema ničega sumnjivog u načinu sticanja njegove pokretne i nepokretne imovine. On smatra da je Agencija savesno radila svoj posao ali da je, po svemu sudeći, sama istraga podstaknuta medijskom hajkom koja je vođena protiv njega.


Tončev u svojim javni istupima naglašava značaj modernizacije Srbije, stvaranja što boljih uslova za domaća i strana ulaganja i izražava veliko poštovanje prema energiji koju pokazuju Vučić i Dačić. Kada se radi o njemu lično, Tončev smatra da daje sve od sebe i da, prethodno pomenuti visoki državni zvaničnici, najbolje znaju ima li njegovo angažovanje značaja za dobrobit Srbije. „Na kraju krajeva, rezultati rada i poverenje su ono što se ceni i vrednuje. To nije lako odbraniti u „političkoj areni“ Srbije ali vredi se boriti jer pravi i iskren trud se uvek ceni“, rekao je Ivica Tončev.  

No comments:

Post a Comment